Kallenkuja 4 hyödyntää hukkalämmön – energiankulutus väheni yli puolella

20
03 / 2017
Moni taloyhtiö etsii keinoja säästää energiaa ja pitää asumiskulut kurissa. Oululainen Asunto Oy Kallenkuja 4 päätti investoida hukkalämmön talteenottoon. Seurantaluvut loka–helmikuulta kertovat, että energiankulutus on pienentynyt noin 55 prosenttia verrattuna pelkkään kaukolämmitykseen.

”Taloyhtiölle tämä merkitsee noin 10 000 euron säästöä vuodessa”, arvioi hallituksen puheenjohtaja Juhani Hyvönen. Asunto Oy Kallenkuja 4 on Tuiraan vuonna 1981 valmistunut yhdeksänkerroksinen kerrostalo, jossa on 54 huoneistoa. ”Olemme halunneet pitää yhtiön hyvässä ja ajanmukaisessa kunnossa. Poistoilman lämmön talteenotto on ollut yksi uusi keino säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja.”

Taloyhtiön viime keväänä valitsema laitteisto ottaa talteen lämpöä kiinteistön poistoilmasta lämpöpumppujen avulla. ”Näin 21-asteinen poistoilma viilenee -7 asteiseksi ja jopa sen alle. Lämpöä ei enää mene harakoille”, laitteiston asentaneen Suomen Maalämmön energia-asiantuntija Jouni Lahtinen sanoo. Kallenkuja 4:n ja vastaavien kohteiden kokemuksien mukaan lämmöntalteenottolaitteisto hoitaa koko talon lämmityksen 10–11 pakkasasteeseen saakka. Sitä kylmemmällä säällä tarvitaan avuksi kaukolämpöä.

KUVA: Suomen Maalämpö Oy:n asennustyönjohtaja Toni Junnonaho ja As Oy Kallenkuja 4:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Hyvönen ovat tyytyväisiä tuloksiin.

Investointi maksaa itsensä 10 vuodessa

Lämmön talteenottolaitteiston asennustyöt Kallenkuja 4:ssä alkoivat viime heinä–elokuussa ja järjestelmä kytkettiin päälle lokakuun alussa. Uuden järjestelmän näkyvät merkit ovat 1 000 litran puskurivaraaja ja kaksi 1 000 litran käyttövesivaraajaa alakerran kahden kanahäkin paikalla, ulkoseinälle koteloidut putket ja katolla työtään tekevät lämpöpumput, jotka on liitetty talon poistoilmakanavaan.Etukäteen jännitti, kuinka asennustyöt asumisen keskellä sujuvat. Kaikki meni ennakoitua paremmin ja esimerkiksi käyttövesikatkos oli vain yhtenä päivänä”, Juhani Hyvönen sanoo. Kallenkuja 4:ssä ja Oulun korkeudella järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 10 vuodessa.

Maksetusta energiasta kolmannes harakoille

Tilastokeskuksen mukaan asuinkerrostalon keskimääräisistä hoitokuluista lämmityksen osuus on 24 prosenttia. ”Poistoilman mukana häviää yli kolmannes maksetusta lämpöenergiasta. Jos taloyhtiön lämmityskulut ovat 100 000 euroa vuodessa, harakoille menee noin 36 000 euroa”, Jouni Lahtinen sanoo. Rakennusten osuus Suomen energiankulutuksesta on 40 ja ilmastopäästöistä 30 prosenttia. ”Koko maassa on noin 30 000 vastaavaa taloa kuin Kallenkuja 4. Jos ne kaikki päättäisivät parantaa energiatehokkuuttaan, Suomen tavoitteet tehostaa energian loppukulutusta ja vähentää päästöjä edistyisivät reilusti.”

Lisätietoa:

As Oy Kallenkuja 4, hallituksen puheenjohtaja Juhani Hyvönen, puh. 040 530  8672
Suomen Maalämpö Oy, energia-asiantuntija Jouni Lahtinen, puh.

044 589 3512, jouni.lahtinen@suomenmaalampo.fi

« Takaisin uutislistaukseen

 
                      
Takaisin ylös